NÍZKOENERGETICKÝ BYTOVÝ DŮM, LECCO ITÁLIE
                                                                                                                    společně s P. Holubovou a D. Gatti

Návrh vznikl během týdenního intenzivního workshopu Sustainable Low Energy Houses. Cílem workshopu bylo navrhnout malý bytový dům v italském městě Lecco, u jezera Como v podhůří Bergamských Alp. 

Dům měl mít 4 byty, a dále byl výškově omezen, jelikož parcela se nachází v již zastavěném území.  Pro prověření proslunění a zastínění parcely jsme pracovaly s programem Ecotect, a pro zjištění energetických potřeb na větrání a vytápění s programem Casanova. V průběhu workshopu nám také byla inspirací návštěva Veluxlab, která se nachází v hlavním kampusu univerzity v Miláně.

Dům se skládá ze dvou hmot. Jedna je vyšší – čtyřpodlažní, a druhá je jen jednopodlažní. Ta obklopuje vyšší hmotu, a její střecha je zelená a pochozí, a vytváří tak terasu, na kterou je možné vstoupit z druhého podlaží. 

Co se týče funkčního využití, tak v přízemí se nachází komerční prostor, jelikož umístění bytu by bylo z hlediska proslunění v prvním podlaží nemožné. Komerční prostor je přístupný přímo z ulice, a měl by tak vhodně podpořit a doplnit občanskou vybavenost dané čtvrtě, a oživit ulici. Vchod do bytové části je více soukromý, proto je umístěn z boku budovy, navazují na něj skladovací a technické místnosti, a dále také garáže. Vjezd do garáží je z ulice. Každý byt má dvě parkovací stání se samostatným vjezdem. Vertikální komunikace jsou řešeny pomocí jednoramenného schodiště a výtahu, který však není vzhledem k výšce objektu a počtu bytů nezbytně nutný, a záleželo by tedy na investorovi, zda by se pro něj rozhodl či nikoliv. V druhém podlaží se nachází jeden velký byt, který je řešen jako 4+kk. Nespornou výhodou je, že má přístup přímo na terasu. Část terasy je soukromá právě pro tento byt, zbylá část je pak přístupná pro všechny obyvatele domu. Všechny byty mají maximálně prosklení v obytných místnostech, které jsou však stíněny lodžiemi a venkovními žaluziemi. Další dvě podlaží, tedy třetí a čtvrté je rozděleno na tři mezonety, ve standardu 3+kk a 2+kk. Ve čtvrtém nadzemním podlaží je větrání a denní osvětlení haly se schodištěm řešeno pomocí světlíků Velux pro ploché střechy. Jelikož je prostor dvoupodlažní, počítáme s prouděním vzduchu na základě Venturiho efektu. 

Abychom dosáhly co nejlepšího aktivního standardu, snažíme se především snížit potřebu energie, zajistit tepelný komfort a přirozené větrání, optimalizovat dispozice vůči světovým stranám, vzhledem k proslunění a potřebě denního světla, a rozšířit obytný prostor v letních měsících (lodžie, terasa) s možností účinného zastínění. 

Proto používáme střešní solární panely s vakuovými trubicemi k ohřevu teplé vody a vytápění, dále rekuperaci tepla, kvalitní tepelnou izolaci na fasádu a střechu, a zelenou střechu nad garážemi a technickým zázemím. 

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon

© 2019 Studio Tereza Šašková