Konverze a dostavba bývalého pivovaru na Senior cohousing, Buštěhrad

Cílem bylo vytvoření klidové zóny v dolní části Buštěhradu, regenerovat funkci náměstí, propojit oba rybníky a upravit zeleň mezi nimi. Dále doplnit scházející vybavenost městečka a navázat tak na právě rekonstruovaný zámek, v němž se bude nacházet infocentrum a knihovna. 

Studie zachovává budovu sladovny a hvozdu, s co nejméně zásahy směrem do dvora, tedy k památkové budově s mansardovou střechou. Avšak budova varny, která je již velmi přestavěna a změněna oproti své původní podobě, by byla zbourána a na jejím místě vystavěna novostavba, která by zajišťovala kompromis mezi starým a novým. 

Celý soubor staveb tak získá nové využití, zaměřené především na senior cohousing. V klenutých prostorách sklepení původní sladovny bude ještě restaurace, s oddělitelným sálem pro příležitostné přednášky, hostiny nebo pro výstavy. V těchto prostorách budou zakomponovány pivovarnické artefakty, podtrhující tak původní účel celého komplexu. Zbylé prostory v 1.NP nabízejí služby kadeřnictví, manikúry a pedikúry.

V dalším podlaží se bude nacházet hotel, který v Buštěhradu úplně chybí. Mohou ho tak využívat ti, co přijedou navštívit seniory z cohousingu. Nebo také cestující využívající blízké letiště na Ruzyni.

V dalších dvou podlažích jsou byty cohousingu. V 3.NP klasické, ve 4.NP pak poněkud atypické, využívající výšky krovu vkládáním galerií. Tyto byty jsou určeny pro uživatele, kteří hledají více soukromí, ale mohou využívat i všech výhod cohousingu, jehož hlavní zázemí se nachází ve vedlejší budově, do které se dostanou přes meziterasy spojující oba objekty.

Nový objekt hmotově a tvarově vychází z původní budovy varny, avšak je posunut více ke hrázi rybníku, aby se tak zvětšil prostor náměstí. Dále v něm zůstal původní komín, který ozvláštňuje centrální prostor interiéru. V 1.NP se nachází společné parkování a dílna a obchod pro cohousing. V dalším podlaží společenská místnost, kuchyně, jídelna a prádelna. A v posledních dvou byty pro jednu či dvě osoby a bezbariérové byty.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon

© 2020 Studio Tereza Šašková